Stilla veckan med magiska mysterier

Fastlagsriset inplockat, äggen målade, kycklingarna kläckta, fjädrarna monterade, laxen gravad, marsipanen förberedd, lammet klart för en omgång i ugnen?

Om inte, kan du boka Magic Bars läckra påskbuffé Du hittar tider och prisinformation i länken:

Fredag den 25 mars

Lördag den 26 mars

paskbord

Det är rätt mycket som ska på plats så här i Stilla Veckan. En vecka som inte alls är särskilt stilla för de flesta i dagens moderna samhälle.

Idag är det blåmåndag, en dag som i äldre tider inledde påskfirandet i fastlagsveckan med karnevaler och upptåg. I finska Österbotten kallas den mulimåndag (mulen måndag) eller kråkmåndag. I norskan och danskan har ordet blåmåndag än i dag betydelsen ”arbetsfri måndag”, men i Sverige är det korvdag.

Fettisdagen har fått sitt namn efter all den feta maten man förväntades smälla i sig denna dag och Dymmelonsdagen är döpt efter de träklappar man ersatte metallkläpparna i kyrktornen med för att tonen skulle bli mer dämpad. Det gällde att förbereda sig inför den ännu dystrare Långfredagen.

paskcover

Skärtorsdagen har inte med färgen skärt eller rosa att göra utan kommer från ett gammalt fornnordisk ord för ren, samma skär som i förledet i ordet skärseld. Det var en reningsdag och är ännu så i katolsk tradition.

Långfredagen var den längsta dagen på hela året eftersom det var den tråkigaste. Långt in på 1900-talet var alla butiker, restauranger. biografer och teatrar stängda denna dag i Sverige. På långfredagen fick man verkligen inte ha roligt utan skulle tänka på hur Jesus led på korset.

Gläds med oss över att tiden är förbi då nöjen var förbjudna i Stilla Veckan!

Ta med hela familjen och kom till den magiska baren på Karlaplan för en matiné-föreställning kl 14 på eftermiddagen eller lämna de allra yngsta hemma och kom på kvällen kl 18 för en vuxnare variant.

Boka torsdag 24 mars

Boka fredag 25 mars

Boka lördag 26 mars

Njut av Magiska Mysterier, en härligt fantasirik och spännande show med Arkadia och Doktorn, kända från TV-programmet med samma namn.

PÅSK 1

Om paskhare

The world is a magic place!