Ficktjuvarnas överman

Trollades fram den 10 juni, 2016 inom Nyheter och har märkts: , , , , , , , , ,

När Robert Ace går omkring vid borden och trollar i helgen, är det tillbaka-garanti på grejer som eventuellt försvinner. 

Och det är nog tur det. För denne ficktjuvarnas överman skulle verkligen kunna lura skjortan av vem som helst om han ville. Han har till och med fått nobelpristagaren i fysik att utbrista: ”That´s physically impossible!”

Det var på nightcap efter Nobelfesten 2011 där jag gjorde min variant av ett trick som kallas ambitious card. Han fick lägga ett kort i leken, hålla i kortleken och så vidare och när jag knäppte med fingrarna, hoppade hans kort upp överst. Jag sa att det hade gått IGENOM kortleken!

Trollade sig genom Europa

Robert har framgångsrikt trollat sig genom Europas storstäder. Två år i rad levde han robert_avlang enbart på vad han kunde trolla ihop ute på gatorna.

När han inte trollade, iakttog han ficktjuvar och studerade noga deras tillvägagångssätt. Idag lär han ut till säkerhetspersonal hur man hittar och känner igen dessa fingerfärdiga tjuvar i folkmängden.

Jag sympatiserar inte ett dugg med vad de gör, men jag har respekt för ficktjuvarnas yrkeskunskap och hantverkskunnande. De är otroligt skickliga. De har mycket möjlighet att öva, de är organiserade och de har självförtroende. De har utvecklat ett professionellt förhållningssätt till vad de håller på med och deras metoder är både sofistikerade och avancerade.

Så känner du igen ficktjuvar på stan

Robert berättar att det finns oändligt många olika sätt att identifiera en ficktjuv, grovt kan de indelas i kategorierna kroppsspråk, beteende och verktyg.

Om någon gnider sig om nacken, ser sig om eller ser ut att ha stela armar, kan det vara tecken att reagera på. Ett kroppspråk med väldigt små rörelser är också typiskt för ficktjuvar, som gärna vill smälta in i mängden och inte bli sedda.

robert_bakifranEtt gruppbeteende där flera i en grupp delar upp sig för att sedan inte låtsas känna varandra, är ett annat säkert tecken.

Sedan återförenas gruppen igen. Om du ser att de går i i U-svängar, är det för att de  följer efter någon.

Vanliga ficktjuvsverktyg är exempelvis en tidning, en jacka eller en karta.

Sådana ting är praktiska för att dölja händerna.

Så fort polis och allmänhet blir medveten om några av de vanligaste knepen, hittar ficktjuvarna på nya metoder. Och människor är mer vaksamma i vissa situationer än i andra

Folk har lärt sig att de ska skydda sin PIN-kod genom att täcka över med handen när de slår in den på bankomaten. Men samtidigt glömmer många att göra samma sak i snabbköpskassan.

Boka fredag 10 juni

Boka lördag 11 juni

Flera inspirationskällor

Roberts speciella blandning av trolleri, komik och ficktjuveri är ovanlig, men inte unik. Han har inspirerats av flera andra.

Framförallt skulle jag vilja nämna Borra, kungen av ficktjuveri i Europa.

Egentligen hette han Borislav Milojkovic och var född i dåvarande Jugoslavien, står det i Christer Nilssons bok om trollkarlar (Trollare och andra underhållare, 1990). Borra lärde sig grunderna till scenens ficktjuveri då han under skollediga eftermiddagar hade till uppgift att hålla ett öga på ficktjuvar i sin fars butik.

En annan inspirationskälla är Bob Arno, född Arnold Munthe, som gav ficktjuvslektioner för polisen i Tokyo, stal klockan från kungen av Siam och ficktjuvade för shahen av Iran. Och Ricki Dunn, titelerad ”Americas funnies pickpocket” (1929-1999). Man hittar inga videos med honom på nätet, men lyckades få tag på en skiva och han hade en av de mest professionella och komiska shower jag sett.

robert_kortlek

”Som att hitta lekkamrater”

Nobelfester i all ära. Men det är på den magiska baren vid Karlaplan som Robert trivs allra bäst.

Det bästa med Magic Bar är miljön! Den skiljer sig verkligen från alla andra ställen och det är alltid roligt bara att vara här. Minst lika bra är publiken. Alla väntar sig magi! Det är som att hitta lekkamrater, som alla vill vara med och leka!

Om paskhare

The world is a magic place!