Magiresa sommaren 2015

Ihopknåpat den 5 september, 2015 inom Vimmel
En karta över den magiska resan genom skandiavien

Magiresan 2015 – ett äventyr!

Första anhalten på vår semesterresa i magins tecken blev vackra Öland. Där mötte vi upp Svensk Magisk Cirkels President, Ray Matson och hans fru Malin.
Ray Matson och Arne sitter på en campingplats och samtalar.Där vi åt en trevlig middag tillsammans och diskuterade vilka internationella magiker som var på väg mot Sverige och vilka som kunde tänkas uppträda på Magic Bar. Det är alltid så kul när de utländska trollkarlarna redan har hört talas om oss innan de ens kommit till Sverige.

Mot Danmark!

Sen styrde vi husbilen mot vårt kära grannland Danmark.
Där började vi med ett besök på Cirkus Arena, som är en av Europas största cirkusar. Vi försöker besöka Arena en gång varje år.
Hans Ulrik med duvorPå Arena såg vi bl.a den danske magikern Hans Ulrik och hans duvakt som var fantastisk och väldigt effektfull.
Resan fortsatte senare vidare över stora och lilla Belt in på Jylland och den norra delen närmare bestämt till Aalborg, för strax utanför Aalborg bor René Jensen med sin fru Gitte. Vi åkte dit för att hämta en öl som René var skyldig oss från senast han var på Magic Bar.
René Jensen och Arne är glada och har var sitt glas i handen.René har varit flera gånger på Magic Bar och trollat för våra gäster. Nu i sommar gick han även som elev på Stockholms magi universitet tillsammans med flera trollkarlar från olika delar av världen. En av kvällarna i somras satt vi kvar ganska sent med alla artisterna efter stängning och hade riktigt trevligt. Det var då René lovade att om vi någonsin kom till Aalborg så skulle han bjuda på en öl.
Föga anade han att vi bara några veckor senare skulle ringa på hans dörr för att få oss den där ölen.
Vi hade en mycket trevlig kväll med god dansk mat och dricka. Det blev även mycket prat om trollerivärlden. Han berättade om planerna att göra en magihelg 2016 med danska mästerskapen i trolleri för första gången, där Håkan Berg, bronsmedaljör i trolleri-VM 2015, kommer att vara huvudakt.
Bra tycker vi som är stolta över Håkan så vi nästan spricker.
Steen Pegani i sin trolleributikPå väg söderut så stannade vi till hos vännen och rekvisitahandlaren Steen Pegani, Danmarks största säljare av trollerirekvisita, där inhandlade vi lite nyheter till vårt skåp på Magic Bar där vi har lite trick till salu. Om du missat det så står skåpet vid garderoben vid entrén.
Det är alltid lika spännande att botanisera mellan hyllorna hos Pegani. Han hade utökat sin lokal med ytterligare ett fint rum där han kommer att ha lectures för magiker.
Det är som att komma in i en helt annan värld, och lite som att komma hem på samma gång.
COLLAGESteen Pegani erbjöd oss biljetter till Danmarks enda vuxencirkus. Zirkus Nemo. Det visade sig att det var en mycket annorlunda cirkus i liten skala även om den tydligen har vuxit lite med åren.
ZIRKUS NEMOTältet var fullsatt och det var hög stämning, artisterna var i världsklass likaså den finske trollkarlen Marko Karvo med sin fågelakt med duvor, Arapapegoja, undulater och kanariefåglar, en världsberömd akt som vi senast såg på FISM i Stockholm 2006, lika vackert och skickligt utförd då som nu.Marko KarvoKul att se en akt igen efter så många år.
Innan cirkusen började hörde vi en av gästerna utanför som ropade: -”Arne så kul att se dig!”
Det var Michael Fredriksen som är en dansk trollkarl och han hade varit på Magic Bar som gäst, så nu är man visst ”kändis” i Danmark. Nemos Direktör Sören ÖstergaardEfter föreställningen hamnade vi på någon typ av efterfest i öltältet. Vi pratade mycket med Marko och Michael och cirkusdirektören Sören Östergaard och även med en svensk man som jobbade i baren på cirkusen vars flickvän är akrobat. Alla hade hört talas om Magic Bar vilket är roligt.
Tror vi är mer kända i Danmark än i Sverige – kanske dags för Magic Bar hissa en röd-vit flagga och öppna i Danmark också?
Vi hade en riktigt trevlig kväll trots att vi ibland hade svårt att förstå danskan och de mellanspel som cirkusdirektören gjorde i olika karaktärer. Men vi förstod på resten av publiken att han var riktigt rolig.

Åter till Sverige

Gay Ljungbergs butikDagen därpå åkte vi över sundet till Sverige igen och mot Halmstad för att besöka Gay Ljungberg och hälsa på i hans butik Gycklaren. Gay är Sveriges motsvarighet till Steen Pegani.
Dessvärre hade han stängt den här dagen så vi drog vidare mot Norrköping eller rättare sagt mot Kolmården och det årliga besöket hos Tim Star och hans fru Janet. I år var det ett extra spännande besök för Tim håller på och ska öppna Sveriges första och enda trollerimuseum.TIM STAR
Tim Star och Janet Star har en liten hantverksbutik i en liten hantverksby utanför campingen i Kolmården. Tim smider mycket fina tennsaker och han gör även trollerirekvisita på beställning. De som har haft tur att vinna SM i trolleri är stolta ägare av några av de vackra skålar och pokaler han tillverkat som troféer.
Tim Star är själv en trollkarl av rang som haft en internationell karriär utomlands. Vi väntar tålmodigt på att han ska känna sig bekväm i en akt helt på svenska så han kan komma och uppträda hos oss.
Det nya trollerimuseet kommer att stå klart till våren 2016 och kommer att visa delar av Christer Nilssons (curator och ägare av Sveriges Magi-Arkiv) stora samling. De kommer att vända sig till familjer och trolleriintresserade. Muséet kommer att vara levande med filmklipp på trick med mera.
Det kanske även kan dyka upp trollerisaker från Tim Stars egna långa karriär som trollkarl. Det kommer att vara fritt inträde till muséet. Det kommer säkert mycket besökare både från djurparken och från campingen som ligger granne med hantverksbyn. Det kommer att vara ett museum i ständig förändring och man ska kunna besöka det ofta utan att känna att man redan sett allt förut.

Hem, ljuva hem!

Vår magiska resa avslutades med hemfärd för att planera höstens shower och julbordets fröjder.
På återseende.
-Arne

Om Arne

Arne Nilsson, eldsjälen & krögaren, fick för 15 år sedan visionen om att skapa en restaurang i Stockholm med trolleritema. Norra Europas enda i sitt slag. 2009 blev visionen verklighet.