Kocken Marcus Larsson guidar oss genom årets vegetariska kärleksmeny:
Entré: Rostad Sötpotatissoppa smaksatt med gräslök och chili
Den smakrika sötpotatisen är en användbar råvara som mer och mer vinner mark i det vegetariska köket, det går att göra så mycket med den. Här har den rostats för att avge mer smak. Gräslök och chili tillför ett lätt sting som kontrast till den runda, mjälla soppan.
Varmrätt: Grillad grön sparris serverad med tryffelfärskost och örter
Vår sparris kommer från betrodda leverantörer och smak-kombinationen tryffel och sparris är läcker! Färskosten tillför syrlighet och örterna en naturlig doftaccent.
Varmrätt: Grillad Haloumi med Magic Bars egen hollandaise samt en fin puré på rotselleri och potatis
Halloumin är marinerad i citron och vitlök, vilket tillför syrlighet och adderar till smakupplevelsen. Fräschören hos osten kontrasterar mot den runda rotsellerismaken hos purén.
Mellanrätt: En kula citrussorbet för att förnya smaklökarna
Det är en grapefruktsorbet som inte är särskilt söt, eftersom den inte är tänkt som dessert utan för att rensa gommen inför nästa varmrätt.
Varmrätt: Ugnstekt tzayspett med potatistournat och ugnsbakad polkabeta samt chilivinägrett
Tzay är ett spunnet sojaprotein som tillverkas av buddhistmunkar i Thailand. Till det en potatistournat, som är en ugsnbakad fondant där potatisen fått samsas med smör, vitlök och timjan. Polkabetan är en korsning mellan röd- och gulbeta, mest känd för sitt spektakulära utseende och i smaken påminnande om gulbetan mer än rödbetan. En vinägrett lyfter anrättningen med sin syra, och här har jag valt att inkludera chili för ett litet sting.
Dessert: Mörk chokladmousse med hyvlad Valrhonachoklad med en halloncoulis och en skogsbärskompott
Här kontrasterar de syrliga bären med runda smaken av mörk choklad. När man gör en mousse, är det viktigt att man vispar den rätt så att den blir luftigt lätt att arbeta med. Det här är förstås ingen lågkaloridessert, men smakupplevelsen är väl värd kaloriintaget, tycker jag.