Om Johnny Lonn

Antecknades den 1 maj, 2013 inom Magikonst
Johnny Lonn vår vän

Johnny Lonn (Björn Lönnqvist, 1944-2013) är en bland de mest kända trollkarlarna vi har haft i Sverige och han uppträdde över hela världen på de stora scenerna. Johnny var en av Magic Bars största supporters, och uppträdde ofta och gärna hos oss.

Johnny Lonn & vänFör att ge en liten inblick i Johnny Lonns storhet, så lånar vi in lite biografisk text ifrån Sveriges Magi-Arkiv:

Under realskoletiden kom trolleriet in i Björns liv. En dag skulle han köpa en buktalardocka hos Swings Hobby, men kom istället ut med en kortlek och annan rekvisita. Läste Sibyllans hemligheter, fann rekvisitatillverkaren Harries i Norrköping och veckopengarna försvann.
Plötsligt kände Björn att världens estrader ropade på honom, och han började träna mer och mer. Han ställde upp i Riksparaden, i Folkparkernas artistforum osv. Vid Nordiska Magi-Kongressen 1966 anmälde Lönnqvist sig till sin första trolleritävling och ”överraskade med ett smart och fingerfärdigt program” som det stod i facktidskriften Trollkarlen, men det blev inget pris. Men det skulle bli bättre. 1967 kom han trea i manipulationer vid världskongressen i Baden-Baden. Snart fann emellertid Johnny Lonn att med komik kan man komma långt.
Starten på den professionella banan skedde på Bernhard Theater i Zürich den 16/9 1970 – med en fiolakt. Snart hade denna akt emellertid ändrats och fram växte den så välkända komiska akten, som är en slags parodi på trolleri. Och den blev en succé, vilket väl bevisas av att han har framträtt på de allra finaste hotellen, scenerna etc.
Följande bara ett smakprov: Milt Larsen´s It´s Magic, Haggerevyn, revyn Lusthuset, Hilton Hotel i Las Vegas och Tokyo, Loew´s Hotel och Sporting Club i Monte Carlo, Scala i Madrid, förtrollare till David Copperfield, Berns i Stockholm, Theater an der Wien, Crazy Horse och Olympia i Paris, filmen Parade, Liseberg, Gröna Lund – och otaliga TV-program. Johnny Lonn konstnärNär han var med i det amerikanska TV-programmet Monte Carlo Show, som visats över hela världen, beräknas det ha setts av 100 miljoner människor! Sedan han träffat sin fru Irene och barnen fötts drog Johnny Lonn ner på flackandet jorden runt, och han började måla tavlor, för han var lite trött på trolleriet. Trots att han också hade en balansakt med golfklubbor… Och det har blivit åtskilliga utställningar – bl.a. ville Prins Rainier att Björn skulle ställa ut sina cirkustavlor vid cirkusfestivalen i Monte Carlo 1995. Annars är Björns specialitet porträtt i olja. De senaste åren har Björn hållit föredrag med titeln ”Finns det övernaturliga” för företag och institutioner om kreativitet, kommunikation, hjärnan och liknande.

Världen har blivit en gnutta mörkare sedan glansen från denna stjärna har slocknat. Vi på Magic Bar saknar vår vän!

Om Arne

Arne Nilsson, eldsjälen & krögaren, fick för 15 år sedan visionen om att skapa en restaurang i Stockholm med trolleritema. Norra Europas enda i sitt slag. 2009 blev visionen verklighet.