Aktuellt

Inte vilken butelj som helst

Nyheter

Att vin är poesi på flaska, som den skotske poeten och romanförfattaren Robert Louis Stevenson konstaterade, kan nog äga sin riktighet.

Gastronomen och kulturhistorikern Edward Blom har försett sin förtrollande Riesling Trocken med en dedikerad etikett särskilt för Magic Bars gäster.

Etiketten som följer med en flaska av Edwards Riesling på Magic Bar.
Etiketten som följer med en flaska av Edwards Riesling på Magic Bar.

Jag är själv stammis på Magic Bar och jag och min hustru älskar det här vinet. Hälften av allt vin vi dricker härhemma är Edward Blom Reisling Trocken, särskilt heta sommardagar är det helt fantastiskt och det funkar till allt.

För dig som vill pröva vinet hemmavid, kan denna poesi i butelj beställas genom Systembolagets beställningssortiment (nr 74310).

En personlig historia

Men vin är inte bara poesi. Det kan också kan vara en nyckel till ens egen personliga historia. Det fick Edward erfara när han reste ner till Tyskland för att låta blanda denna cuvée enligt eget tycke och smak. Att han återvände till just Moseldalen var inte så konstigt.

Som 19-åring studerade jag i Tyskland, mitt i de romantiska vindistrikten. Jag blev då omgående förälskad i Riesling-vinerna med en syra som lekte på tungan och en fyllighet som fyllde min själ, berättar Edward. Varje gång jag smakar det är det som att åka tidsmaskin till det underbara läsåret 1989/1990.

blom_edward_riesling
Edward Blom på plats vid vinodlingen i Rheinhessen. FOTO: Gunilla Kinn Blom

Men druvorna i Edward Bloms Riesling Trocken kommer inte från Mosel, utan från Rhen, närmare bestämt från Rheinhessen.

Edward visste sedan tidigare att hans bayerska förfäder varit ölbryggare, men vad han inte kände till var att hans anfader Isac Herzog odlade vin på en liten gård i just Rheinhessen i början av 1800-talet. Det fick han veta när han träffade Edvard Söderberg, också han en ättling till Isac, som kunde berätta att Isac varit vinodlare och till och med levererat vin till Napoleon.

Min Riesling Trocken är ett torrt, men inte knastertorrt, lite spritzigt vin, med lätt fruktighet, lång eftersmak – och aningen blommor i doften. Mitt vin är en hyllning till Isac.

Eget familjevapen

Av tradition tappas Rhenviner i bruna flaskor och Moselviner i gröna. Det är platsen där druvorna odlats, och inte där cuvéen skapas, som räknas. I Tyskland har i princip alla vinodlarfamiljer sitt eget släktvapen, och traditionellt har de prytt såväl husväggar som vinetiketter.

När Edward skulle utforma sitt eget familjevapen, som pryder flaskans etikett, tog han hjälp av heraldikern Davor Zovko för själva utformningen, men hade själv tänkt ut vilka symboler som skulle finnas med.Edward-Bloms-vapen

Där finns dryckesbägaren för att symbolisera livsglädje, vänskap, fest, mat och dryck samt generositet. Det brinnande hjärtat, min favoritsymbol, är en symbol för hängivenheten: att leva sitt liv fullt hängivet, med brinnande hjärta, i kärlek, vänskap, arbete och allt annat man gör. Blomman, gentanian, symboliserar namnet Blom och råkar vara ”min blomma”; vi har en tradition i familjen att man får en viss blomma på BB när man är nyfödd som sedan följer en genom livet.

Slutligen är gentianan även tänkt som en symbol för romantikens blå blomma– och därför även för min hustru Gunilla, som är mina drömmars uppfyllelse.

Gunilla-Kinn-i-Rheinhessen
Edwards drömmar gick i uppfyllelse när han träffade Gunilla. FOTO: Edward Blom

Two do magic

På scen!

Magikerduon Two Do Magic går lös på scen i kväll, Missa inte denna sanslöst underhållande show, löst baserat på Penn&Teller men i alla avseenden unik. Vi öppnar kl 17 och showen börjar runt 19. Vi erbjuder kött- och fiskrätter och vegetariska alternativ och vår vinlista är mångfaldigt prisbelönad av Munskänkarna. Varmt välkomna!

Two do magic

En magisk miljö

En Magisk Miljö
Restaurangen

En magisk miljö för dig som vill gå ut och äta en kväll i Stockholm. En unik sammansättning av prisbelönad vinlista, omsorgsfull dekor, underhållande show och läcker mat. Magic Bar är den enda restaurangen i sitt slag i norra Europa. Välkomna!

En magisk miljö

I fysikforskningens framkant

På scen!

Nu i helgen kommer två sällsynt begåvade trollkarlar att förvilla dina sinnen på den magiska baren vid Karlaplan i Stockholm. Teleportering står på programmet när Simon Almers äntrar scenen. Även Rasmus Wurms skicklighet med jojon utmanar fysikens lagar. Fri entré! Välkomna att boka bord på svar@magicbar.se!

I fysikforskningens framkant

Fler mirakel!

Nyheter

Välkomna att fira Kristi Himmelfärd på den magiska baren! Vinlistan är välsignad och menyns smaker himmelska! Vi öppnar kl 17 och varför inte inleda kvällen med en drink i sommarvärmen på uteserveringen? Showen börjar 19 och det är fri entré. Välkomna till Karlaplan nummer 6 nu ikväll!

Fler mirakel!